Mennyit ér az autóm?

Az Instacar autó érték kalkulátor megmondja, mennyit ér az autód, vagy hogy reális-e a hirdetési oldalon kinézett használt autó ára.

Ha használtautó-eladást tervezel és tudni szeretnéd, mennyit ér az autód, ha autóvásárlás előtt állsz és hasznos lenne tudni a kiszemelt autó piaci értékét vagy ha jól jönne egy megbízható forrás az áralkuhoz, ne keress tovább!

Autó érték kalkulátor >

Hogyan számolunk?

Sok autótulajdonos néhány alapvető szempontot – mint például a márka, modell, évjárat, futásteljesítmény (futott km), üzemanyag – figyelembe véve keres hasonló autókat (pl.: hirdetési oldalakon) és ez alapján próbálja meghatározni az autó értékét. A módszer hátulütője, hogy csak néhány, emberi erővel kezelhető szempontot vesz figyelembe, és a hirdetési irányárak egy pillanatképét figyeli.

A mesterséges intelligenciának azonban nem okoz gondot a piac követése és elemzése az év 365 napján, éjjel-nappal; rendszám lekérdezéskor pedig az autó tulajdonságainak és a piaci adatoknak a valós időben történő elemzése, akár százas, ezres nagyságrendben figyelembe vett adatpontokkal, majd annak azonosítása, hogy a lekérdezett autó esetén mely tulajdonságok milyen mértékben hatnak annak az értékére. Az Instacar app ezt nyújta.

A mesterséges intelligenciának nem okoz gondot
százas, ezres nagyságrendben vizsgálni az autó tulajdonságokat.

Érték, értékesítési ár

Az Instacar matematikai alapon határozza meg a használt személygépjárművek piaci értékét.

Az érték az adott jármű korának és kilométerfutásának megfelelő normál állapotú autó értékét adja vissza. Ettől egy adott autó értéke felfelé és lefelé is eltérhet, attól függően, hogy mennyivel van jobb, vagy rosszabb állapotban, mint a korának és felszereltségének megfelelő átlagos autó.

A piaci érték meghatározása során tehát egy olyan értéket határozunk meg, amin az adásvétel – egy átlagos állapotú autó esetében – megtörténhet magánszemély eladó és vevő között. Amennyiben az autó állapota indokolja, az értékesítési ár ettől felfelé és lefelé is eltérhet.

Nem hirdetési ár

Fontos, hogy a becsült piaci érték nem hirdetési ár. Utóbbi általában tartalmaz lehetséges alku miatti felárat, vagy kereskedés eladó esetén kereskedelmi árrést, a közvetítő kereskedés üzleti hasznát, valamint az autó eladása érdekében végzett tevékenységek (tárolás, rezsi, hirdetés, adminisztráció stb.) árát.

Személyautó értékbecslés

Az Instacar appot személyautók adásvételének támogatásához hoztuk létre és fejlesztjük, ezért becsült piaci értéket M1, M1G kategóriájú, maximum 7 üléses, legfeljebb 22 éve forgalomba helyezett személyautókra, a Magyarországon gazdát cserélő leggyakoribb 582 típusra számolunk.

Miért nem lehet 22 évnél régebben forgalomba helyezett autókra értékbecslést adni?

Eddig a határig tudunk megbízható értéket kalkulálni, az idősebb autók értékében már nagyobb a szórás. Ráadásul 10-ből 9 felhasználói igényt ki tudunk szolgálni ezzel a korhatárral.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2023-ban a magyar személygépkocsi állomány átlagos kora 15,6 év, így a megszabott kor messze meghaladja az átlagos autó korát.

Instacar autó érték kalkulátor