Bonus malus

A bonus malus besorolással a biztosító

  • jutalmazza a kármentes vezetést, ez a bonus, illetve
  • „bünteti” a károkozást, azaz megvonja a kedvezményt, pótdíjat számol fel, ez a malus.

A KGFB kalkulátorokban azért kell megadni a bonus-malus besorolást, mert az befolyásolja a kötelező biztosítás díját. Balesetmentes vezetés esetén alacsonyabb biztosítási díjra számíthatunk, ellenkező esetben pedig jelentősen megnőhet a fizetendő összeg.

Bonus-malus fokozatok

A bonus-malus rendszerben a legjobb szint a B10, a legrosszabb pedig az M04. Mindenki a A00 besorolással indul.

Ha nem okoz balesetet az adott biztosítási évben, B01 kategóriába kerül. (Lásd az A00 sorban és 0 kár oszlopban.) A következő évben – már a B01 szintről (a képen sorból) indulva – balesetmentes vezetés esetén B02 fokozatba lép.

Amennyiben 1 balesetet okozott A00 fokozatról indulva akkor M02-es fokozatot kap a vezető. (Ez egyetlen módon kerülhető el, ha visszafizeti a biztosítónak a kárösszeget. Minderre 45 nap áll rendelkezésre a kárkifizetéstől szóló értesítés kézhezvételétől.)

KGFB szerződés kötésekor, valótlan adatok közlése esetén a biztosítónak lehetősége van a legrosszabb M04 osztályba sorolni a biztosítottat.

KGFB bonus malus

Bonus-malus autóeladás esetén

Amennyiben eladásra kerül a személyautó és – ugyanabban a gépjármű kategóriában – másikat vásárol a biztosított, a bonus-malus fokozat továbbvihető a másik autóra (2 éven belül).

Kötelező biztosítás lekérdezése

Az Instacar appban egyszerűen lekérdezheted a kötelező biztosítást rendszám alapján, ügyfélkapu nélkül.

Instacar autó érték kalkulátor